Articles
El món segons Pep MontesFlexibles, transparents i permeables: les entitats que tenen futur
Res no és etern ni seria bo que ho fos. És per això que les associacions culturals s’han d’interrogar sobre les seves finalitats, sobre l’adaptació de la seva agenda als temps que corren i sobre la seva capacitat d’incorporar nous actius, noves persones, nous arguments. Són flexibles, les entitats? Són transparents? Són permeables? Ens fa por escoltar la resposta?
Polítiques locals de joventut. I ara, què?
El 19 d’octubre de 2020 vaig fer la ponència inaugural de la 38a edició de la Jornada de Polítiques Locals de Joventut, que organitza anualment l’Oficina del Pla Jove de la Diputació de Barcelona.
Pla d’usos per a l’Espai Jove de Torrelavit
Els drets dels joves es defensen arreu del país, i amb especial cura en els municipis petits. Torrelavit, a l’Alt Penedès, no n’és una excepció, i per això el seu ajuntament m’ha encarregat la confecció del projecte d’usos per al seu Espai Jove.
La Nau de Vilafranca emprèn el vol
La Nau de Vilafranca del Penedès és ja un equipament de referència per a les polítiques de joventut d’arreu del país. Després d’un llarg procés de gestió, va entrar en servei el 2019, amb una estructura física que prima l’obertura i relació interna dels seus espais i amb una funcionalitat pràctica ben estudiada i ben resolta.
Un nou pla per a Reus
Reus ha consolidat una manera pròpia de desenvolupar la seva política local de joventut i es planteja fer una nova passa endavant amb el nou pla, confirmant les seves estratègies i obrint nous camins de treball per fer un salt qualitatiu.
Les polítiques de joventut davant del mirall
Si estem d’acord que la crisi ha accentuat i multiplicat les dificultats que ja afrontàvem abans del seu esclat, i si acceptem que mai no hem arribat a disposar dels recursos i instruments idonis per afrontar-les ni tan sols en situació de normalitat, no ens podem enganyar pensant que ens en sortirem fent el mateix de sempre. I ara, què? La resposta al títol de la 38ena jornada de polítiques locals de joventut de l’Oficina del Pla Jove de la Diputació de Barcelona.
Cultura és més
Vull creure que després de la COVID-19 no retornarem a la normalitat i que, per fi, ens adonarem que la millor defensa és la proximitat, que no hi hauria d’haver límits per a la simple voluntat d’expressió ciutadana. Voldria pensar que ara, per fi, descobrirem que la cultura és més, molt més, que el que sempre hem dit que era la cultura. Text publicat el 27/05/2020 al web del CoNCA.
Lleure, educació i cultura: rendibilitat social i econòmica
No hauria de ser necessari ensorrar-nos en una terrible pandèmia per adonar-nos del tresor que suposen per a la nostra societat aquesta llarga, llarguíssima llista de servidors públics que treballen des de micro, petites i mitjanes empreses en cultura de proximitat, en lleure educatiu, en colònies, o en activitats extraescolars. Article publicat al digital Via Empresa el 09/06/2020.
Impuls per a l’Espai Jove de Castellolí
Estic elaborant el pla d’usos per a l’Espai Jove de Castellolí, un petit municipi de l’Anoia que vol consolidar i ampliar la seva política de joventut. Ho faig amb el suport de l’Oficina del Pla Jove de la Diputació de Barcelona.
Polítiques de joventut a Canarias
Vaig fer la ponència marc del Encuentro Regional de Juventud de Canarias 2019, amb l’encàrrec de proposar criteris i linies prioritàries per a una políltica de joventut d’àmbit autonòmic en l’actual context social i econòmic,
Curs online sobre polítiques de Joventut
Les claus de les polítiques de joventut és un curs online impartit des de la plataforma e-learning de l’Escola EFA, i jo en sóc el tutor i formador. Ja anem per la sisena edició, amb més de 80 alumnes en total.
Els joves volen una Tarragona més activa, accessible i justa
Els joves tarragonins demanen a l’ajuntament espai per a la participació i formes de relació que facilitin el seu empoderament. L’estudi etnogràfic Som Joves, impulsat pel Pla Local Tarragona Jove i acompanyat per la Universitat Rovira i Virgili es publica en forma de llibre i amb el documental Cròniques d’una joventut.
L’associacionisme: una força desaprofitada?
No és possible oferir una visió completa de la cultura si no aprofundim en el coneixement del món associatiu, però les organitacions de la societat civil s’han de treure la son de les orelles per ser més influents i elaborar propostes ambicioses per al conjunt del país. Publicat en dos articles el 20 i el 22 de novembre de 2019 a Pensem, de la Fundació Congrés de Cultura Catalana.
Entitats inclusives: set condicions necessàries
Els mateixos elements que generen identitat i que reforcen sentiments de pertinença a una entitat poden ser causants, per contrast, d’exclusió, oblit o, fins i tot, refús. Per vèncer aquesta paradoxa, proposo set mesures o condicions necessàries a les entitats que vulguin ser efectivament inclusives.
Estudi i criteris sobre la participació cultural dels joves
Un informe impulsat pel CoNCA estudia els factors que incideixen en la participació cultural dels joves i proposa criteris per a la elaboració de polítiques culturals adreçades a ells.
Fer de capital
Barcelona ha d’actuar també en l’àmbit de les polítiques de joventut com a capital ben entesa, construïnt propostes de model que puguin traslladar-se a la resta del país amb les adaptacions i canvis d’escala que siguin necessaris. No ens podem permetre el luxe de prescindir del seu potencial i capacitat d’intervenció.
Regar la llavor
Ateneus: llavor de llibertat, és un documental dirigit per Sergi Sandúa, promogut i finançat per la Federació d’Ateneus de Catalunya, amb voluntat divulgadora, que repassa la història del moviment ateneista a Catalunya, en descriu el valors i el reptes de futur i ho fa amb el testimoni d’activistes de 17 ateneus d’arreu del país.
Cogestió d’un equipament juvenil a Castellar del Vallès
L’Ajuntament de Castellar del Vallès m’ha encarregat, amb el suport de l’Oficina del Pla Jove de la Diputació de Barcelona, la elaboració del projecte de cogestió del nou equipament juvenil del municipi.
Projecte europeu CHIEF sobre participació cultural dels joves
Formo part del Council of Advisors for Policy and Practice (CAPP) del projecte europeu de recerca CHIEF (Cultural Heritage and Identities of Europe’s Future), finançat per la UE a l’Estat espanyol.
Cultura i desigualtat a Barcelona
Les polítiques públiques en l'àmbit de la cultura a Catalunya es troben en un moment ambivalent. D'una banda, persisteixen i en molts casos s'agreugen les condicions materials amb què es desenvolupen i, d'una altra banda, afloren noves perspectives d'anàlisi i...
Xerrem?
És fàcil que tinguem en comú alguna de les coses que explico en tots aquests textos.
Ens ho expliquem?
Fer xarxa és compartir.