Cosa pública

En mans de qui deixem la cosa pública? Critiquem-los.

La comunitat sempre hi és. Costa saber on comença i on acaba i de vegades passa desapercebuda. Prou feina té a sobreviure i per això ha de delegar en la gestió de la cosa pública. Però no la subestimeu. L’exercici crític de la delegació és irrenunciable i quan fa efectiu el seu dret a decidir fins les muralles més altes cauen als seus peus.

La gestió de la cosa pública és potestat de la comunitat, i si delega exigeix responsabilitat, lleialtat, transparència i humiltat. Si els gestors (polítics, en diuen) no corresponen a la confiança rebuda, la comunitat es revolta, recupera la cosa pública i passa comptes.

Lleure, educació i cultura: rendibilitat social i econòmica

Lleure, educació i cultura: rendibilitat social i econòmica

No hauria de ser necessari ensorrar-nos en una terrible pandèmia per adonar-nos del tresor que suposen per a la nostra societat aquesta llarga, llarguíssima llista de servidors públics que treballen des de micro, petites i mitjanes empreses en cultura de proximitat, en lleure educatiu, en colònies, o en activitats extraescolars. Article publicat al digital Via Empresa el 09/06/2020.

L’associacionisme: una força desaprofitada?

L’associacionisme: una força desaprofitada?

No és possible oferir una visió completa de la cultura si no aprofundim en el coneixement del món associatiu, però les organitacions de la societat civil s’han de treure la son de les orelles per ser més influents i elaborar propostes ambicioses per al conjunt del país. Publicat en dos articles el 20 i el 22 de novembre de 2019 a Pensem, de la Fundació Congrés de Cultura Catalana.

Regar la llavor

Regar la llavor

Ateneus: llavor de llibertat, és un documental dirigit per Sergi Sandúa, promogut i finançat per la Federació d’Ateneus de Catalunya, amb voluntat divulgadora, que repassa la història del moviment ateneista a Catalunya, en descriu el valors i el reptes de futur i ho fa amb el testimoni d’activistes de 17 ateneus d’arreu del país.

Cultura i desigualtat a Barcelona

Cultura i desigualtat a Barcelona

Les polítiques públiques en l'àmbit de la cultura a Catalunya es troben en un moment ambivalent. D'una banda, persisteixen i en molts casos s'agreugen les condicions materials amb què es desenvolupen i, d'una altra banda, afloren noves perspectives d'anàlisi i...

Polièdrica torna, renovada i reforçada

Polièdrica torna, renovada i reforçada

La plataforma d'informació i diàleg sobre el món artístic, cultural, educatiu i comunitari, Polièdrica, torna a activar-se després d'un silenci de tres anys. Es defineix com un node informatiu, de coneixement i debat, i es dediquen a difondre articles d'opinió i...

Empreses per la justícia social

Empreses per la justícia social

Amb motiu de la celebració del Dia Mundial de la Justícia Social, l’empresa Iniciatives i Programes (Grup IP), especialista en serveis socioculturals i polítiques de joventut, va publicar al seu bloc aquest article, en el qual reflexiono sobre el paper afavoridor de la justícia social que pot tenir el model de la petita i mitjana empresa.

Entre l’aparador i l’obrador

Entre l’aparador i l’obrador

La posada en marxa del VIè Congrés d’Ateneus de Catalunya va ser una bona ocasió per posar a l’aparador de l’Ateneu Barcelonès el bo i millor de l’associacionisme cultural català. Més enllà del lluïment públic, però, el 26 de gener es van trobar al carrer Canuda de Barcelona algunes de les persones clau del moviment ateneístic del país, els que mantenen viva l’activitat de la rerebotiga, l’obrador associatiu.

Amb veu pròpia

Amb veu pròpia

Ponència inaugural del VIè Congrés d’Ateneus de Catalunya, a càrrec de Pep Montes, llegit en la sessió que va tenir lloc el 26 de gener de 2019 a la Sala Oriol Bohigas de l’Ateneu Barcelonès.

Valtonyc: ara ens toca a nosaltres

Valtonyc: ara ens toca a nosaltres

Ens repugna tota mena de censura, tant si ve d’autoritats electes com si ve d’autoritats judicials. La democràcia no pot admetre límits que escapcin la llibertat d’expressió i opinió. Res que no afecti els drets humans ni les llibertats individuals o col·lectives no pot ser mutilat. I si li tapen la boca a Valtonyc ens mutilen a tots.

El valor de copiar, tunejar i empeltar

El valor de copiar, tunejar i empeltar

La plataforma de bones pràctiques en joventut és una referència segura. Els projectes que s’hi mostren han tingut un grau rellevant d’èxit, però a més d’explicar les seves virtuts, mostren també els defectes, les dificultats que han hagut de superar i les que encara no han pogut deixar enrere.

La Verónica Cartonera

La Verónica Cartonera

La Verónica segueix la filosofia de les editorials Cartoneras sorgides a sudamèrica, que basen la seva activitat en l’edició de publicacions enquadernades en cartró, amb una concepció artesanal de la producció, que converteix cada exemplar en un objecte únic.

Els nouvinguts i la cultura

Els nouvinguts i la cultura

No és pas gaire difícil caure en el cofoisme en lloar l’associacionisme català, i tampoc no estalviem elogis quan afirmem tot sovint que Catalunya és una societat d’acollida. Però més enllà de les afirmacions categòriques basades en generalitats hi ha el coneixement precís de la nostra realitat.

Trobades improbables

Trobades improbables

Els espais de trobada improbables són aquells en els quals ens relacionem i interactuem amb persones que no formen part dels nostres cercles habituals, que pertanyen a cultures diferents, que tenen origen en territoris llunyans, que mai no arribarem a conèixer si no fem un acte de voluntat per entrar-hi en contacte.

Xerrem?

Per fer comunitat cal, abans que res, parlar.
Au, doncs. Jo ja he escrit; ara et toca a tu.

Diga’m alguna cosa.

13 + 2 =

Pin It on Pinterest