No és ni freqüent ni fàcil que des d’una àrea de Joventut municipal s’impulsi un projecte de promoció de la creació artística amb tanta determinació com ho fan a Terrassa. BaumannLab es defineix com un laboratori de creació jove, i centra el seu esforç a donar suport a la producció i a la creació artística. El seu punt de partida són les arts visuals i el pensament contemporani.

Es tracta d’una iniciativa exemplar, que uneix una proposta conceptual i una estructura de gestió molt ben definida amb multiplicitat de línies d’actuació. Beques per a la producció, residències, una programació expositiva, propostes formatives, col·laboracions estables amb institucions artístiques externes, treball amb centres educatius, tota mena de serveis orientats a generar espais de relació i a compartir experiències artístiques, un gust especial per la innovació i, sobretot, una actitud oberta que el fa permeable a tota mena de noves propostes. Fa ja cinc anys que treballen de manera estable i, tot i que el desenvolupament del projecte ha estat progressiu, des del primer moment han cobert expectatives.

Més enllà de l’èxit puntual de les seves iniciatives, que com arreu pot ser desigual i variable, allò més interessant de BaumannLab és que constitueix per si sol un model d’intervenció. Exemplifica una manera de posicionar-se davant del món de la creació i aconsegueix una mixtura realment interessant amb els criteris propis de les polítiques de joventut. Els responsables de les àrees municipals de joventut del país s’interroguen tot sovint sobre la manera com s’ha de treballar en l’àmbit de la creació, i no els resulta gaire fàcil defensar la conveniència de posar dempeus projectes dedicats amb solvència conceptual al món artístic. Afortunadament, però, disposem, com a mínim, d’un bon model a seguir. No és l’únic, però BaumannLab és un bon exemple.

 

Pin It on Pinterest