Vaig fer la relatoria de la taula rodona d’una de les tres Jornades sobre cultura popular i associacionisme que va organitzar la Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Cultural, del Departament de Cultura de la Generalitat, com a preàmbul del Dia de l’Associacionisme Cultural a Catalunya (DASC). Aquesta diada la va instaurar el Govern l’any 2014, i es va fixar en el 4 de juny, rememorant la data en què va començar el 1864 el quart Festival Euterpe, organitzat en format concurs per la Societat Coral Euterpe, sota la direcció general de Josep Anselm Clavé. El festival va durar tres dies i va representar el moment de màxima esplendor del moviment coral d’en Clavé.

La proclamació del DASC forma part del Pla de l’Associacionisme Cultural, i intenta instaurar una jornada anual de celebració i reivindicació del paper que juga la societat civil en el món cultural català i, com a preparació de la diada de 2015, es van organitzar tres jornades temàtiques per aprofundir en aspectes diversos del món de l’associacionisme català. La primera d’aquestes jornades va tenir lloc el 7 de maig de 2015 i es va titular així: L’associacionisme cultural: la construcció d’una societat solidària i lliure. Jo vaig moderar la taula rodona i el debat posterior, que es va centrar en el paper integrador i facilitador de la convivència intercultural que juguen les entitats. Vaig fer simultàniament de relator de la jornada i vaig redactar un text que es va validar com a conclusions del debat. En aquell acte, a més, vaig tenir l’oportunitat de presentar la intervenció de la sociòloga Marta Rovira, amb la seva ponència Diversitat i integració, basada en un estudi que va merèixer la primera Beca d’Estudis de l’Associacionisme Cultural Català (2013), i del qual aquí en trobareu la referència. La jornada la va presidir Lluís Puig, actual Conseller de Cultura, que en aquell moment era el Director General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Cultural.

Les conclusions es van presentar el 4 de juny de 2015 (DASC), al costat de les de les altres dues jornades, en un acte multitudinari que va tenir lloc al Teatre de Sarrià, de Barcelona. Aquí podeu trobar el text de la meva relatoria, amb les conclusions finals de la jornada.

Pin It on Pinterest