El Local és l’equipament municipal per a joves de Canovelles i acaba de complir divuit anys de vida. Per celebrar-ho, a banda d’una llarga programació d’activitats a la població, s’ha organitzat una jornada de debat per reflexionar sobre els diferents models de gestió d’aquest tipus de serveis. Tindrà lloc el 27 de gener, i els organitzadors m’han demanat que faci una exposició inicial per posar damunt de la taula les diverses fórmules que coexisteixen a Catalunya, amb alguna reflexió per posar l’accent en els punts forts de cadascuna d’elles i també en les dificultats que han d’afrontar. Però, sens dubte, la part més interessant de la jornada serà la taula rodona que moderaré, i en la qual es mostraran quatre experiències singulars, exposades per alguns del seus responsables.
Els assistents coneixeran l’Espai Jove La Capella, de Sant Vicenç dels Horts, de gestió municipal (@espailacapella), l’Espai Jove la Fontana, al barri de Gràcia de Barcelona, gestionat pel Consell de la Joventut de Barcelona però amb una història en la que s’hi han donat totes les fórmules possibles (@EjLaFontana – @cjbcn – @helenaguiu) i La Nau, de Barberà del Vallès, de gestió municipal amb la participació directa dels joves del municipi .
Que les actuacions públiques en matèria de joventut no es poden entendre sense fórmules efectives de participació és un lloc comú compartit per tothom que opina sobre la qüestió, però la manera com aquestes intencions i discursos es duen a la pràctica és tota una altra cosa. En un marc més ampli, s’està produint avui un debat especialment interessant sobre la gestió comunitària de serveis culturals i socials, la seva relació amb les xarxes de serveis públics i la convivència dels diferents models, rics en mixtures i matisos de tota mena. Si a aquest debat hi afegim l’especificitat juvenil i les peculiaritats (per no dir els dèficits) de les polítiques públiques adreçades als joves, ens trobem amb un extensíssim espai de treball, que multiplica la seva complexitat però també que obre un camp infinit de possibilitats. Hi ha espai per a la innovació, hi ha espai per a l’experimentació i, sobretot, hi ha espai per als valents que s’atreveixin a provar noves fórmules i propostes. M’agradaria que el debat de Canovelles fos, efectivament, un aparador ric d’experiències, però, sobretot, que es convertís en una invitació a l’experimentació, una porta oberta a les propostes agosarades i valentes. Cal esperonar els responsables polítics, els professionals, públics i privats, del treball amb joves i, evidentment, els joves, per tal que no es deixin portar per la inèrcia i prenguin les regnes de les noves polítiques que reclama la comunitat i que les condicions de vida dels nostres entorns fan necessàries.
Si creieu que de la jornada en pot sortir alguna cosa interessant o si teniu ganes de fer-hi aportacions, no dubteu a inscriure-us. Aquí teniu un enllaç per fer-ho online i per consultar horaris i programa. Com veureu, l’organització és a càrrec de l’Oficina del Pla Jove de la Diputació de Barcelona, del Consell Comarcal que Vallès Oriental i de l’Ajuntament de Canovelles.
Comentaris recents