Formo part del Council of Advisors for Policy and Practice (CAPP) del projecte europeu de recerca CHIEF (Cultural Heritage and Identities of Europe’s Future), finançat per la UE a l’Estat espanyol. Es tracta d’un grup de persones vinculades al món acadèmic i de les polítiques de joventut que hem estat convidats a acompanyar aquest projecte, que estudia la implicació i participació cultural de la joventut des de diferents contextos educatius, tant en el vessant formal com no-formal i informal. El CAPP dialoga periòdicament amb l’equip de recerca, segueix les seves accions i treball, aporta opinió i suggereix elements que podrien millorar, matisar o enriquir els seus continguts.

L’equip d’investigació del CHIEF a Catalunya el formen Mariona Ferrer-Fons, Roger Soler, Marta Rovira-Martínez, Nele Hansen, Júlia Nuño i Judit Castellví, tots ells amb un llarg recorregut acadèmic en els camps de la sociologia, les ciències polítiques i l’antropologia. La recerca es desenvolupa des del Departament de Ciències Polítiques i Socials de la Universitat Pompeu Fabra (UPF).

El projecte combina mètodes quantitatius i qualitatius i treball de camp en centres educatius de secundària, espais no formals d’aprenentatge cultural (el centre Xamfrà del Raval i la Nau Bostik de la Sagrera) i experiències de pràctiques culturals informals de la joventut, a través d’una aproximació més etnogràfica.

A més, el projecte té un objectiu aplicat: vol impulsar un procés amb una xarxa d’actors diversos per tenir impacte real en certes polítiques culturals i educatives juvenils. Es tracta de lligar la recerca acadèmica amb accions concretes, efectives, que incideixin en la realitat. En aquesta mateixa linia, el projecte també té algunes experiències aplicades a través dels anomenats mini-projects, que es desenvolupen en col·laboració amb algunes de les entitats que formen part de la Nau Bostik o Xamfrà. La recerca té una durada de tres anys i, per tant, s’allargarà fins a finals de 2021.

Podeu conèixer els detalls del projecte visitant aquesta web, gestionada des del consorci internacional que impulsa el CHIEF i que fa de paraigües a la recerca que es realitza a Catalunya. Veureu que, més enllà de la tasca impulsada des de la UPF, el projecte agrupa equips d’investigadors d’universitats del Regene Unit, Letònia, Eslovàquia, Croàcia, Geòrgia, Alemanya, India i Turquia.

Pin It on Pinterest