És difícil parlar de cultura en aquest país sense recordar periòdicament que una de les nostres grans mancances és la seva connexió amb el sistema educatiu. Per això s’agraeixen els recursos que, de tant en tant, miren d’escurçar la distància entre aquests dos móns que haurien de ser un de sol. Altre cop és l’Associació A Bao A Qu la que ens posa a l’abast de la mà una iniciativa netament cultural o artística que explora els seus continguts pedagògics per enganxar els més joves. 

En construcción, de José Luís Guerin, Aniki Bobo, de Manoel de Oliveira, El verdugo, de Luís García Berlanda o Un home sense passat, d’Aki Kaurismäki, són pel·lícules europees que no haurien de faltar en el bagatge de qualsevol aficionat al cinema, però no és gens fàcil accedir-hi, i molt menys gaudir-ne a tarvés de l’oferta comercial a l’ús. En canvi, i malgrat que algú les podria definir com a pel·lícules de culte, podrien ser la porta d’entrada al món del cinema per als infants i els joves. Perquè no? Aquests i altres films són o seran ben aviat a disposició d’escoles, ajuntaments, entitats o qualsevol mena d’organitzacions que persegueixin aquest objectiu.

La plataforma CinEd, nascuda d’un programa de cooperació europea, arriba a Catalunya gràcies a A Bao A Qu, que s’encarrega de promoure-la i impulsar-la  a l’Estat espanyol. El projecte permet accedir de forma gratuïta a una col·lecció de grans pel·lícules europees per  projectar-les en sessions educatives i sense finalitat comercial. Cada pel·lícula s’acompanya de materials pedagògics específics que proporcionen les eines necessàries pel descobriment actiu, creatiu i reflexiu del cinema.

hgILIL7XEl projecte es dirigeix a professionals de l’educació, centres educatius, espais culturals, sales d’exhibició, entitats de l’àmbit educatiu o social, ajuntaments, museus i altres institucions que tingui clar que la cinematografia és una bona manera d’aproximar-nos a la riquesa i la complexitat del món. Participar a CinEd, a més, no té cost econòmic: els seus serveis són gratuïts. Les pel·lícules han estat seleccionades per la seva singularitat, potència expressiva i capacitat per interpel·lar i emocionar a cadascú de forma única i personal. Els materials pedagògics responen a un doble objectiu: despertar l’interès pel cinema i la capacitat de reflexió sobre les imatges; i proposar pistes per abordar de forma transversal continguts curriculars del sitema educatiu, així com per conèixer i treballar les llengües europees. D’aquesta manera, s’articula també un treball amb el cinema com a art privilegiat per descobrir el món, viatjar per llocs, cultures i èpoques diverses; reflexionar sobre la Història i les històries; conèixer altres llengües; compartir les emocions i emocionar-se. Per reforçar el treball proposat a través dels materials pedagògics, s’organitzen formacions específiques per al professorat.

Les projeccions tenen lloc a sales i espais culturals que garanteixin una experiència cinematogràfica adequada. D’aquesta manera, es motiva que els nens i joves redescobreixin també l’experiència de gaudir del cinema col·lectivament i a la sala i, al mateix temps, es fomenta l’activitat educativa d’espais d’exhibició i entitats culturals. A més d’assistir a les projeccions, els alumnes i docents poden compartir les seves impressions, anàlisis i creacions al Bloc CinEd. Es fomenta així l’intercanvi entre l’alumnat a través del cinema. Durant el curs 2016-2017 han participat a CinEd més de 1.500 nens i joves a Catalunya, Andalusia, Astúries, Castella i Lleó, Galícia, Madrid, Múrcia i el País Basc. En el conjunt d’Europa, han participat a la present edició més de 10.000 nens i joves. Els drets d’exhibició educativa no comercial de totes les pel·lícules s’han adquirit per un període d’entre tres i cinc anys.

De moment, els materials pedagògics i els subtítols estan disponibles en castellà, anglès i en les llengües dels altres països participants. S’està treballant per tal d’elaborar les versions catalanes durant el proper curs 2017- 2018.

CinEd és un projecte de cooperació europea liderat per l’Institut Français (París); a Espanya està impulsat i coordinat per A Bao A Qu. Participen també altres vuit socis: La Cinémathèque française (París), ACFK (República Txeca), GET – Cooperativa sociale (Itàlia), IhmeFilmi (Finlàndia), Macondo i NexT (Romania), Os filhos de Lumière (Portugal) i SEVEN (Bulgària). CinEd està cofinançat pel programa MEDIA d’Europa Creativa de la Unió Europea i a Espanya compte amb el suport del Ministerio de Educación, Cultura y Deporte, l’Instituto de la Cinematografía y de las Artes Audiovisuales (ICAA) i l’Instituto Cervantes.

 

Pin It on Pinterest